כמעט בלתי אפשרי להיות בעלי רכב חשמלי בישראל ללא עמדת טעינה לרכב המותקנת באופן פרטי בבית. הרשת מוצפת בעמדות טעינה מכל מני סוגים אם אפשרויות שונות ופיצ'רים שונים. מצד אחד כל חברה מצהירה שמוצר שלה מכיל פונקציות שכל אחד חייב בעמדה שלו, אך האם זה נכון? באנו לעשות לכם סדר בעמדות הטעינה השונות ובמה הן שונות אחת מהשניה.
מה הפונקציות שעמדות טעינה יכולות להכיל?
כשמדברים על עמדות טעינה, כדאי לדעת שיש 2 סוגים של עמדות טעינה: עמדות טעינה מנוהלות ועמדות טעינה רגילות.
רוב העמדות הנמכרות כיום הינם עמדות טעינה רגילות, מפני שעמדות מנוהלות נדרשות רק בעת ניהול טעינה בבניינים בהם ישנה חברת ניהול כלשהי. בנוסף, עמדות טעינה מנוהלות לרוב יהיו יקרות יותר, כך שברוב המוחלט של המקרים הדרישה תהיה לעמדת טעינה רגילה.
עמדת טעינה רגילה יכולה להיות פשוטה לחלוטין, כלומר ללא פונקציות מיוחדות רק להכניס את כבל הטעינה לרכב ולהתחיל לטעון. אבל יש פונקציות נוספות אשר יכולות להקל את השימוש במוצר ולייעל אותו.
חשוב להבין, עמדת הטעינה אינה צריכה פיצ'רים על מנת לטעון את הרכב, ניתן להשתמש באופציה של חיבור וטעינה ללא שום בעיה או פגיעה בסוללה.
הפונקציות שעמדות יכולות להכיל בנוסף לטעינה הסטנדרטית הם:
כרטיסי RFID – במקרים בהם יש גישה לחניה ורוצים למנוע טעינה לא מורשית, הכרטיסים האלו ישמשו לפתיחת העמדה, כך שבלי הכרטיס הטעינה לא תחל.
אפליקציית בלוטוס – אפליקציה המתחברת לעמדה דרך ה-BT, כך שניתן להיות ליד העמדה ולהתחבר אליה גם ללא קליטת אינטרנט. מעולה לחניונים תת קרקעיים ללא קליטת סלולר או WI-FI.
אפליקציית WI-FI – אפליקציה המתחברת לעמדת הטעינה דרך רשת ה-WI-FI, יכולה לשמש שליטה על העמדה מרחוק ללא צורך להיות בסמוך. פיצ'ר זה קצת בעייתי כי הוא דורשת קליטת WI-FI בחניה.
מסך – כמובן שמסך אינו חובה, אך יכול לשפר את חווית הטעינה בכך שהוא מציג נתונים כמו אחוזי הסוללה, טמפרטורה, אמפרים, וזמן טעינה.
כפתורים על גבי העמדה – בזמן שרוב העמדות ללא כפתורים לחיצים במעטפת החיצונית, ישנם כפתורים כמו שינוי אמפרים או דיליי שיכולים לעזור מאוד ולהקל בהליך הטעינה.
לאיזו עמדה קוראים "עמדה חכמה" ?
עמדת טעינה מנוהלת לרכב חשמלי הביטוי עמדת טעינה חכמה אינו חד משמעי, יש מספר רב של חברות שמצהירות שהעמדה שלהם "חכמה". אך אין עדיין משהו מוגדר לעמדה חכמה. בניגוד לעמדת טעינה מנוהלת, שמוגדרת היטב בזכות היכולת להתקין עליה ממשק ניהול.
עמדה חכמה היא עם כרטיסי נעילה? אפליקציית בלוטוס? או בכלל אפליקציית WI-FI? אנו באים בגישה שכל עמדה חכמה בפני עצמה. פשוט ניתן לבחור עמדות עם פיצ'רים שיכולים לסייע לכם בעת הטעינה. למשל, אם אתם גרים בחניון שיש למספר רב של רכבים גישה למטען שלכם. כדאי שהעמדה לא תיתן חשמל לכל מי שמתחבר, אלא תהיה נעולה בעזרת כרטיסי RFID או אפליקציה.
אם יש לכם תעריפי חשמל נמוכים יותר בשעות הלילה, כך שעמדה עם כפתור דיליי המסוגלת להתחיל טעינה בשעה מוגדרת מראש תהיה מעולה בעבורכם.
במידה והתקנתם את העמדה ללוח הביתי ואתם רוצים להימנע מעומס על רשת החשמל, כדאי שיהיה אפשר לשנות את זרם הטעינה דרך אפליקציית העמדה.
האם יש שוני במהירות או באיכות הטעינה בין העמדות השונות?
האם ההצהרה "העמדה שלנו הכי מהירה" היא נכונה? חד וחלק לא!
מהירות הטעינה תלויה ביכולת משיכת הטעינה של הרכב ובהספק העמדה ובחיבור לוח החשמל. למשל: אם תיקחו עמדת טעינה של 22KW הדורשת חיבור של 32 אמפר. ותחברו אותה בלוח ביתי ממוצע, הרי שאין מספיק מקום בלוח לחבר את האמפר הרצוי והעמדה לא תספק את כל ה-22KW.
עניין נוסף, כיום בישראל רוב הרכבים מושכים 11KW בלבד, זאת אומרת שגם אם יש לכם ארון חשמל גדול בבית ועמדת טעינה הכי מהירה שיש. הרכב בכל זאת מושך 11KW בלבד, מפני שזה המקסימום שהוא מסוגל למשוך. תוכלו לבדוק את הספק הטעינה המירבי של הרכב שלכם לפי יצרן בעזרת דף המידע לרכב לפי יצרן. לאחר מכן תוכלו לדעת איזו עמדה מתאימה לכם, הרי שהרכב מנהל את העמדה ולא הפוך.
ברגע שתדעו את ההספק המירבי של הרכב שלכם, כבר אתם יכולים לדעת כמה הוא מקבל. לאחר מכן בדקו את תשתית החשמל שלכם וראו כמה אמפר אתם יכולים לחבר ללוח החשמל, מבלי להפריע להתנהלות השוטפת שלו. ולפי זה תדעו האם אתם צריכים עמדה של 11KW או לחלופין עמדה של 22KW.
למרות ההבדל בין עמדה 22KW ל- 11KW, כדאי בכל זאת לרכוש את ה-22 מפני שההבדל במחיר הוא עניין של בין 200 ל-300 ש"ח. לא הבדל רציני, בהתחשב בזה שעמדת 22KW מגיעה עם כבל טעינה עבה יותר, והיא עמדה יותר מפני שהיא בנויה להעביר מתח גבוהה יותר.
סיכום הנושא
ראשית בדקו האם אתם צריכים עמדה מנוהלת או לא מנוהלת. אם אתם בבית פרטי, משרד או שאתם מחברים ללוח החשמל הפרטי שלכם בבית משותף, אין לכם צורך בעמדה מנוהלת.
בעת בחירת העמדה בדקו את היחס בין העלות לפיצ'רים שבעמדה, תוך מתן דרש על האחריות ועל משך הזמן שהחברה קיימת. חברות הקיימות פחות מ-5 שנים פחות, יהיו עדיפות פחות על חברות שקיימות 10 שנים ויותר. כי אל תשכחו, אתם צריכים לקבל אחריות של שנתיים קדימה לפחות, כדאי שהחברה תהיה ותיקה ולא תוכל להיסגר פתאום.