
מונחים על רכב חשמלי שחייב להכיר
עם הגעת עולם הרכבים החשמליים לחיינו הגיעו אתו מונחים על רכב חשמלי שלא יצא לכם לשמוע בעולם רכבי הבנזין והסולר.
יש המון אנשים שחוששים לעבור לרכב חשמלי בגלל חוסר בידע על תפעול הרכב ועל המושגים הנלווים שחייב להכיר. הכנו עבורכם מדריך מונחים למכוניות חשמליות שווה מאוד לדעת.
קילוואט (KW)
המונח קילוואט הוא בעצם הספק חשמלי אשר מחשב את עוצמת המנוע ואת אספקת החשמל בעמדות הטעינה השונות. ברכבים חשמליים המושג קילוואט הוא האח התאום של הכוח סוס שכולנו מכירים ברכב מנועי. לצורך השוואה, 0.74 קילוואט יהיה שווה לכוח סוס אחד, כך ש200 כוחות סוס יהיו 150 קילוואט.
קוט"ש (קילוואט לשעה)
יחידת מידה שמציינת את כמות האנרגיה המסופקת בזמן הפעלה של הספק של וואט בודד במשך שעה אחת. כך ניתן למדוד את עלויות הטעינה וגם לדעת את זמני הטעינה.
ישנה עלות מסוימת לקילוואט שעה, כך שלצורך העניין עמדת הטעינה צרכה 100 קילוואט. מכפילים את 100 הקילוואט בעלות הקילוואט לשעה וכך יודעים את מחיר הטעינה.
קילוואט שעה גם מאפשר להעריך את זמני הטעינה של הרכב. אם נקח רכב עם סוללה של 70 קילוואט הנטען ב-11KW לשעה, עושים 70 לחלק ל-11 ומכאן ניתן לדעת שהרכב נטען מ-0 ל-100 ב- 6.5 שעות לערך.
קוט"ש ל-100 ק"מ
יחידת מידה לצריכת החשמל הנצרכת ביחד ל-100 ק"מ בנסיעה. למשל אם סוללה בת 100 קוט"ש הצליחה לנסוע 500 ק"מ.
כלומר שהצריכה תהיה 20 קוט"ש ל-100 קילומטרים.
כבל טעינה נייד לרכב חשמלי
שמדובר על כבל נייד לטעינת הרכב ישנם 2 סוגי כבלים: כבל סבתא וכבל סיקון.
כאשר כבל סבתא הוא כבל שמתחבר מצד אחד לרכב ומצד שני לשקע חשמל ביתי רגיל. שימוש בכבל סבתא מוגבל לשימוש רציף של כשעתיים בשל חשש מהתחממות השקע ומשריפתו. כבל טעינה מסוג זה משמש למצבי חירום בהם הרכב תקוע, ויש צורך בשימוש בשקע רגיל להוספה של מספר אחוזים בודדים.
כבל טעינה סיקון הוא דומה לכבל סבתא רק שמתחבר לשקע סיקון (שקע כוח) ואין הגבלה על מספר השעות לטעינה רציפה. הבעיה בכבל זה שלא בכל מקום יש שקע כוח, כך שרק אם יש לכם מקום ספציפי עם שקע כזה תוכלו לרכוש כבל כזה ולחבר אותו בשקע הייעודי.
כבל טעינה לרכב חשמלי
כבל טעינה לרכב חשמלי הינו כבל המאפשר חיבור לעמדות טעינה ציבוריות ללא כבל טעינה מובנה. בנוסף כבל זה מאפשר התחברות לעמדות טעינה ביתיות ללא כבל מובנה, הנקראות גם עמדות טעינה עם סוקט. כדאי לכל בעל רכב חשמלי להחזיק כבל טעינה ברכב לכל מקרה שלא יהיה. אין לדעת מתי יהיה עליכם להשתמש בו.
עמדת טעינה ביתית
אנו לא חושבים שיש אפשרות להיות בעלי רכב חשמלי ללא עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית. גם אם כן, זה יהיה קשה מאוד ומסורבל. עמדת טעינה פרטית הינה עמדה קבועה שמותקנת בחניון הבית או בבית פרטי ע"י מתקין מוסמך. עמדה זו מאפשרת טעינה בזמן השהות בבית וחוסכת מעבר בעמדות טעינה ציבוריות. כך שבעל הרכב יכול במשך הלילה להטעין את הרכב ולצאת לדרך עם סוללה מלאה ובראש שקט.
להיות בעל רכב חשמלי ללא עמדה בבית זה לא כל כך פרקטי, מפני שתלות בעמדות ציבוריות בלבד עלולה להיות קשה. עמדות ציבוריות עשויות להיות תפוסות או מקולקלות, בתור בעל רכב עם אחוזי סוללה בודדים להגיע לעמדה תפוסה או מקולקלת יכולה להיות חוויה לא כל כך נעימה.
עמדת טעינה ציבורית
עמדה ציבורית הנקראת גם עמדת טעינה DC בזרם ישר, היא עמדה שהשירות בה מסופק ע"י חברות חיצוניות ותהיה ממוקמת במקומות ציבוריים כמו קניונים, חניונים ותחנות דלק. חלקן יהיו עמדות טעינה מהירה וחלקן טעינה רגילה, חלק מן החברות ידרשו מכם להוריד אפליקציה מותאמת. עמדות מסוג זה מסוגלות לטעון את הרכב במהירות ביחס לעמדות ביתיות. בדרך כלל תמצאו ליד העמדה מקום התרעננות כמו בית קפה, חנות נוחות ועוד.
את פריסה עמדות הטעינה הציבוריות ניתן למצוא במפת עמדות טעינה לרכבים חשמליים ובאפליקציות של המפעילות השונות.
זרם חילופין
זרם חילופין הנקרא גם AC הוא שיטת אספקה של חשמל ע"י זרם שמשנה את כיוונו בצורה מחזורית. דרך זו היא הדרך הנפוצה לרשתות החשמל בארץ ובעולם.
כל עמדות הטעינה הביתיות פועלות ע"י זרם חילופין, כאשר ישנו ממיר ברכב אשר ממיר מ-AC ל-DC.
זרם ישיר
זרם ישיר הנקרא גם DC הוא שיטת אספקת חשמל ע"י זרם ישיר. מה שאומר שהמטען החשמלי מקבל זרם ישיר בלי שינויי כיוון. בגלל שהזרם אינו מחליף כיוון ופועל רק בזרם ישיר הטעינה תהיה מהירה יותר. לכן בכל עמדות הטעינה המהירות נוכל למצוא זרם ישיר DC.
דוושה אחת
בחלק מהרכבים החשמליים נוכל למצוא אופציה של דוושה אחת. דוושה אחת כשמה כן היא שימוש בדוושה אחת בלבד, גם להאצה וגם להאטה.
אפשרות זו נותנת להגדיר שעזיבת דוושת ההאצה לגרום לרכב להאט באופן רציני, מה שאמור להפוך את דוושת הבלם למיותרת.
mode 2
מוד 2 היא אופציית טעינה הנותנת לחבר אותה לשקע מותאם לרשת החשמל הביתית ע"י כבל מבוקר.
mode 3
מוד 3 היא אופציית טעינה הדורשת טעינה מסודרת תוך פיקוח של חברה המספקת חשמל.
אפילו אם הטעינה תתבצע בתוך חניון או משרד, בחלק מהרכבים אפשר להטעין בעמדה זו בלבד ולא בעמדות מסוג מוד 2.
זמן הטעינה
מהו משך זמן הטעינה הדרוש לסוללה כדי להתמלא עד 100%. ברכבים חשמליים מקובל להטעין בערך 80% על מנת לשמור על אורך חיי הסוללה.
מהפיכת הרכב החשמלי כבר דופקת בדלת. אלפי רכבים חשמליים הולכים למלא את הכבישים שלנו בשנים הקרובות.
השתדלו לזכור את המונחים אלו, אתם הולכים לשמוע אותם עוד הרבה!