איך לדעת האם עמדת טעינה היא מומלצת ואיכותית?
הרכב החשמלי כובש את שוק הרכב הישראלי בחודשים האחרונים. ניתן לראות אלפי מכירות של רכבים חשמליים חדשים מדי חודש.
חלק בלתי נפרד משימוש ברכב חשמלי במרחב הביתי, היא עמדת טעינה לרכב חשמלי.
עמדת טעינה לרכב חשמלי יכולה להיות ציבורית (עמדות מהירה). או לחלופין עמדות ביתיות, עמדות איטיות יותר שמקלות מאוד על השימוש ברכב החשמלי.
טעינה ביתית היא חסכונית יותר ומשתלמת יותר מטעינה בעמדות ציבוריות, לכן כל מי שבעל חניה פרטית מעדיף להתקין כזאת בביתו.
מסקירה קצרה שתוכלו לבצע, תגלו מאות חברות המציעות סוגי עמדות שונות. איך אפשר לבחור ולדעת של מי העמדה הכי טובה?
עמדה יקרה היא לא תמיד טובה, כך גם עמדה זולה לא תמיד לא טובה. במאמר זה נעזור לכם להבין איזה עמדה כדאי לכם לרכוש לפי הצורך שלכם!
מפרט טכני ותקנים
תקן הוא דבר חשוב מאוד, במיוחד כשמדובר על מכשיר חשמלי שצורך מתח חשמל גבוה כל כך. לכן, כדאי לבדוק האם לעמדה יש תקנים אירופאים (CE).
בנוסף מניסיון שלנו עדיף לבדוק האם לעמדה יש התקן לזיהוי זליגת זרם DC. התקן זה בטיחותי וגם חוסך כסף בהתקנה.
ללא התקן זיהוי זליגה, נדרש להתקין פחת מדגם B שמחירו יכול להגיע לעד 1,200 ש"ח.
שימו דגש גם על המפרט הטכני, במידה והעמדה ממוקמת בחוץ, וודאו שהעמדה נגד מים (IP65 ומעלה). במידה ולא מומלץ להתקין את העמדה בתוך ארון ייעודי.
דגש נוסף שכדאי לשים הוא על ההגנות. מעבר להגנת זליגת זרם שעליה דיברנו מקודם, יש הגנות נוספות שכדאי לשים לב אליהם. למשל, הגנת הארכה, הגנת נחשולי מתח, הגנת זרם יתר והגנת טמפרטורה.
ריליי או קונטקטור
שאלו את המוכר האם יש בעמדה קונטקטור או ריליי, ההבדל בניהם הוא משמעותי מאוד.
ההבדל בניהם הוא כמות החיבורים שהעמדה יכולה לספק.
בדרך כלל עמדות שבהם יש ריליי עמידות פחות, ולאחר מספר קצר של חיבורי טעינה יצוצו הבעיות. לעומת זאת, עמדות עם קונטקטור יכולות לספק עד כפול 3 במספר החיבורים.
העלות של קונטקטור יקרה יותר מריליי, לכן עמדות המכילות קונטקטור יהיו יקרות יותר.
נכון להיום, ניתן למצוא גם עמדות עם ריליי איכותי המספקות תקופה כמעט זהה.

ביטוח חבות מוצר
אחד הדברים החשובים ביותר לפני רכישת עמדת טעינה הוא לוודא שליבואן העמדה יש ביטוח חבות מוצר על עמדת הטעינה. ביטוח חבות מוצר מבטח את היבואן על כל נזק אשר יכול להיגרם לעמדה.
הביטוח מכסה גם מקרים של שריפת הרכב בחניון, נזק לרכוש ולבני אדם. בדרך כלל ביטוח בסיסית יהיה מעל 2 מיליון שקלים ויכול להגיע גם לעשרות מיליוני דולרים.
תמיד טוב לדעת שבמידה וקורה משהו יש לכם מי שיקח את האחריות ויעמוד מול תביעות ענק שיכולות להגיע.
אחריות
לאחריות יש חשיבות רבה כשמדובר על עמדות טעינה, עמדת טעינה כמו כל מכשיר חשמלי אחר יכול להיהרס אחרי שימוש ממושך.
עמדות טעינה לרכבים חשמליים מגיעות בדרך כלל עם שנתיים אחריות. יש כאלו שמגיעות גם עם יותר.
היות והמון חברות ועסקים מייבאים עמדות טעינה ומעניקים אחריות, שימו לב שהחברה שבחרתם גדולה. חברה גדולה וותיקה תוכל לתת אחריות גם אחרי שנים קדימה והיא לא תיסגר פתאום. בחרו בחברת שקיימת כמה שיותר זמן, כדי לרכוש בטחון לשנים קדימה.
לא משנה באיזה עמדה בחרתם וכמה שנות האחריות, לחברה המעניקה את האחריות יש חשיבות רבה. אתם לא רוצים להיתקע ללא עמדת טעינה כשיש לכם רכב חשמלי.
הצורך האישי שלכם
הצורך האישי הוא מרכיב חשוב מאוד, בגלל שיש המון סוגים של עמדות טעינה לרכבים.
יש עמדות עם WIFI, RFID, ניהול עומסים דינאמי, אפליקציה חכמה יותר או פחות.
המון בעלי רכבים בבתים פרטיים או משותפים, מעדיפים לרכוש עמדת טעינה עם יכולת תזמון טעינה.
במיוחד עכשיו שיש חברות מתחרות לחברת החשמל היכולות לשמש כספקיות חשמל. כדאי לקחת בחשבון שניתן לקבל עד 20% הנחה בעלויות החשמל בשעות הלילה. לכן תזמון טעינה הוא חשוב מאוד, כך ניתן לחבר את הרכב בשעות הבוקר או הצהריים ולהגדיר שהטעינה תתחיל בשעות הלילה. כך ניתן לחסוך עד 20% בעלויות הטעינה וכן בעלות החשמל הכוללת.
אם אתם גרים בבית פרטי עמדה סטנדרטית מספיקה. גם בבתים משותפים בדרך כלל עמדה רגילה מספיקה. אלא אם יש דרישה מהוועד לעמדה מנוהלת שבעתיד תתחבר עם חברת ניהול של עמדות טעינה. במקרים כאלו יש צורך בעמדה מנוהלת או לחלופין לנהל כבר את הבניין עם חברת ניהול ולקנות ממנה את העמדה.
לסיכום, בחירת עמדת טעינה בהתאמה אישית היא לא מסובכת מדי. צריך רק לוודא שיש את כל התקנים הנדרשים ולשאוף למספר שנות אחריות גבוה כמה שאפשר.
בדקו את הצורך שלכם לפי מקום מגוריכם והציפייה שלכם מעמדת הטעינה. הרי בסוף אתם רק רוצים לחבר את העמדה בלילה ולקום בבוקר לטעינה מלאה.